Allt du vill veta om digital konst

Är digital konst framtidens konstform eller bara en populär komplettering till vanlig konst? Lär dig mer här!

Digital konst är ett samlingsnamn för konst som kan vara rent datorgenererad eller kan ha tagits från andra källor, exempelvis ett fotografi. Dessa konstverk skapas i datorer via olika mjukvaruprogram där exempelvis ett porträtt som ser ut att vara en oljemålning på duk är skapad digitalt från ett fotografi. Digitala konstverk kan även skapas utan någon förlaga i datorn.

Andy Warhol var en av de första att skapa digital konst, vilket han gjorde med en Commodore Amiga när datorn introducerades offentligt i New York år 1985. Bilden av Debbie Harry fångades i monokrom från en videokamera och blev digitaliserad i ett dåtida grafikprogram som kallades ProPaint. Andy Warhol manipulerade sedan bilden och tillförde färg.

Vad är digital målning?

Digital målning är en växande konstform där traditionell målningsteknik, med exempelvis akvarell eller olja, appliceras med hjälp av en dator och mjukvaruprogram såsom Corel Painter, Krita och Adobe Photoshop. Digitala målningar skapas med målningsteknik direkt av konstnären i datorn. Denna konstform skiljer sig från digital manipulation av fotografier, men fotografiska element kan dock inkorporeras även i digitala målningar.

Digital målning är inte samma som andra former av digital konst, speciellt datorgenererad konst, eftersom man inte behöver någon datortillverkad modell. Samtliga digitala konstprogram försöker så mycket som möjligt efterlikna användningen av olika penslar och färger med dess effekter. Många program har inkluderat digitalt utformade penslar för att ge konstnären en genuin känsla när de skapar sina konstverk.

Mixed media och vektorkonst

Mixed media, också kallad integrerad konst, har blivit betydligt mer tillgänglig för allmänheten idag genom datorer och mjukvaruprogram som exempelvis Photoshop. Detta är en sammanslagning av många olika konststilar som fotografi, måleri, teckning samt digitala element. Genom att använda mjukvaruprogrammen kombinerar konstnärer olika konstformer med otroliga resultat. Mixed media används ofta i abstrakt digital konst.

Vektorkonst, eller vektorbaserad konst, är en av de mest populära digitala konstteknikerna och innebär att konstverken skapas med hjälp av ett vektorbaserat program som exempelvis Illustrator, Corel Draw eller Freehand. Konstnären arbetar med program som hanterar vektorgrafik och bilden skapas i en absolut virtuell miljö där man använder sig av skissade former som sedan fylls med färger och mönster.

Datorgenererade animeringar och 3D-stillbilder

Datorgenererade animeringar är skapade med en dator, vanligtvis från digitala modeller som 3D-artister skapat. Benämningen används normalt på verk som helt och hållet skapats med hjälp av en dator. Filmskapare har idag har mycket stor användning av datorgenererad grafik, som i filmindustrin kallas datorgenererade bilder, CGI. I början av 2000-talet utvecklades CGI tillräckligt för att kunna skapa realistiska 3D-animeringar.

3D-datorgrafik skapas genom att designa bilder från olika geometriska former. Exempelvis polygoner eller NURBS-kurvor används för skapandet av tredimensionella objekt och scener som sedan används i olika medier som film, tv-spel och samt olika visuella specialeffekter. Det finns många program för att åstadkomma detta och idag samarbetar ibland olika konstnärer i projekt för att skapa helt unika konstverk.

Fraktalkonst

Fraktalkonsten har blomstrat upp de senaste åren och skapas vanligen med hjälp av fraktalgenererande mjukvaruprogram. När det gäller den digitala konsten så är fraktalkonst är en förening av matematik och konst. Utmärkande för fraktalkonst är att ju närmare man tittar, desto mer detaljer finner man. Fraktaler finns ofta i naturen, i form av till exempel frostbildningar och snäckor.

Sammanfattning

Digital konst är ett fenomen i helt i linje med vår högteknologiska och moderna tid. Konsten finns lite överallt i vår tillvaro utan att vi tänker på det, till exempel i filmer och annonser. Digital konst är den konstform som utan tvekan har framtiden för sig och som ger konstnärer nästintill gränslösa möjligheter att skapa otroliga, vackra och fantasirika konstverk.

You may also like...