Hur du designar en riktigt snygg blogg

Bloggandet blir bara mer och mer populärt, men för att få en populär blogg behöver du se till så att den är snygg. Läs mer om det här!

Bloggar är något som verkligen har växt under de senaste åren. Tidigt under bloggens framträdande krävdes det inte mycket för att bli stor, du behövde i princip bara uppdatera regelbundet. Idag krävs det även att din blogg har ett snyggt grafiskt utseende.

Om vi se tillbaka på bloggarnas historia kommer vi se stora skillnader när det kommer till designen. Tidigare var många bloggar plottriga och byggda i samma mall. Idag är det viktigt att en blogg har ett unikt utseende samtidigt som den känns modern.

Skapa utrymme

Något som är extra viktigt för att en blogg ska se riktigt bra ut är utrymme. Sidan ska kännas luftig och fräsch. Det finns inget värre än en sida där alldeles för mycket saker har tryckts ihop på ett alldeles för litet utrymme.

Våga satsa på en mer minimalistisk stil på bloggen. Placera till exempel inte text och bilder för nära varandra och kläm inte in för mycket text i en klump. Glöm inte att använda dig av radavstånd och ett textsnitt som känns enkelt att läsa.

Missa inte den röda tråden

Det är viktigt att läsaren ser en röd tråd i designen på din blogg. Välj gärna ut ett par färger som du vill använda dig av och låt hela bloggens design gå i samma färgschema. Blanda inte hejvilt, det kan skapa ett rörligt intryck.

Det här gäller även i innehållet i din blogg. Vad handlar din blogg om? Se till att designa bloggen så att den passar väl ihop med temat den handlar om. Tänk noga igenom vilka bilder och färger du vill använda dig av.

Lättnavigerad layout

Din blogg bör också vara lättnavigerad och dina läsare ska inte behöva leta länge för att hitta vad de söker. Se till att ha en menyrad som är enkel att hitta, men som inte känns störande för ögat. Menyraden ska inte vara fokuset.

Du vill dessutom att dina läsare ska kunna hitta gamla inlägg, inlägg inom en viss kategori samt inlägg gällande specifika ämnen. Därför rekommenderas att du har en sökruta där läsarna kan söka efter de inlägg som de är ute efter att hitta.

Kategorier

Det här hänger ihop med att bloggen ska vara lättnavigerad. Se till att du har tydliga kategorier som du kan placera dina blogginlägg i. På så sätt blir det också enklare för läsaren att hitta ämnen som de är intresserade av.

Använd ett flexibelt verktyg

När du skapar din blogg är det bra om du väljer ett bloggverktyg som är flexibelt, så att du inte behöver fastna allt för mycket i en mall. Det finns många bra verktyg idag för att skapa en blogg som är enkel att använda.

Använd bilder av hög kvalitet

Idag går det att ta mycket bra bilder med en vanlig mobilkamera, men se till att lägga lite extra energi på bra bilder. Det här är något som betyder mycket för läsaren. Ta gärna professionella bilder med en fotograf till bloggens headerbild.

Lyssna på dina läsare

En snygg design till bloggen är A och O, men för att få önskat resultat är det viktigt att ta åt sig av respons från läsarna. Tycker de att det är rörigt? För simpelt? Det kan vara fördelaktigt att fråga dem!

You may also like...