Huvudprinciperna för effektiv webbdesign

Vilka är egentligen de viktigaste faktorerna när det kommer till att skapa en effektiv och trendig webbdesign? Lär dig mer här!

En hemsida är ett måste för företaget som vill lyckas. Oavsett om du driver en blogg, en mindre verksamhet eller ett stort bolag är en hemsida nyckeln till att nå så många potentiella kunder som möjligt. Med hjälp av hemsidan kan du enkelt marknadsföra dina tjänster och skapa en digital profil.

Vad är viktigt att tänka på när du ska skapa en trendig och framgångsrik hemsida? Hur gör du för att lyckas? Det finns en del byggstenar som är viktigare än andra och i denna lista kommer vi ta upp de viktigaste faktorerna när det kommer till effektiv webbdesign.

Layout och navigering

De allra viktigaste bitarna när det kommer till en välfungerande och framgångsrik webbdesign är layouten och navigeringen. Det är inte bara besökarna som uppskattar dessa två faktorer – det gör även Google. Bara genom att skapa en hemsida som är enkel att använda kan du komma långt. Less is more, som det ofta sägs.

När det kommer till layouten är stilarna masonry och mosaic en stor trend. Här delas all information upp i prydliga block, vilka skapar en luftig känsla på hemsidan. Menyerna på hemsidan bör vara enkla att använda och besökarna ska snabbt hitta till de sektioner de är ute efter.

Tema och färger

Det allra första ditt öga uppfattar när du klickar dig in på en hemsida är färgerna och temat. Därför är det viktigt att du noggrant väljer ut en färgskala och ett tema innan du sätter igång med webbdesignen. Undvik skarpa, lysande färger och satsa istället på mjukare toner.

Ett tips är att hitta två eller tre färger som passar ihop med varandra och som du därefter använder som ett genomgående tema på sajten. På så sätt skapas en röd tråd och en helhet som många besökare uppskattar. Dessutom kan passande färger och ett stilrent tema ofta spegla företagets professionalism.

Bilder och animationer

Även bilder och moderna animationer är viktiga faktorer för den som vill skapa en trendig hemsida. Genom att använda relevanta, högupplösta bilder på rätt plats kan du enkelt tala om för besökaren vad som erbjuds på hemsidan. En extra stor headerbild med några få meningar på startsidan kan skapa ett extra proffsigt intryck.

Animationer är ett enkelt sätt att fånga besökarens uppmärksamhet på. Trendiga animationer skvallrar om att sajten är ny, modern och fräsch samtidigt som de gör sajten mer levande. Tänk dock på att allt för många animationer kan dra ner hemsidans prestanda och hastighet, så välj ut dina animationer med omsorg.

Kommunikation

Sist, men absolut inte minst, är det viktigt att besökarna enkelt ska kunna kommunicera med företaget som ligger bakom hemsidan. Se till att kontaktuppgifter finns listade tydligt och satsa gärna på en live chatt (om möjligheten finns). Det kan även vara smart att lägga in länkar till verksamhetens sociala medier.

Sammanfattning

Det finns många faktorer som är viktiga för att skapa en effektiv och framgångsrik hemsida. Layouten ska vara snygg, navigeringen enkel och temat modernt. Det är även viktigt att hemsidan är snabb och att besökaren tar sig fram enkelt via menyer och liknande. En välfungerande hemsida kan vara avgörande för din verksamhets framgång.

You may also like...