De 6 största myterna om grafisk design

Det finns en hel del myter när det kommer till grafisk design. Läs mer om dessa vanliga missförstånd i denna artikel!

Grafisk design handlar om färger, logos och typsnitt, och hur dessa används på trycksaker, på webbsajter och annat. En av den grafiska designens viktigaste uppgifter är att få fram ett budskap på ett sätt som är så effektivt som möjligt.

Det finns dock en del myter när det kommer till detta ämne, vilket kan leda bland annat till konflikter mellan uppdragsgivare och folk som levererar tjänster som har med grafisk design att göra. Låt oss gå igenom några av de allra vanligaste myterna.

Myt 1: Grafisk design är simpelt

En av de vanligaste myterna som florerar på bred front är att grafisk design skulle vara ett hantverk som är enkelt att utöva. Ingenting kunde vara längre ifrån sanningen. Det kräver ofta både utbildning och erfarenhet över lång tid innan en färdighet kan utvecklas.

Anledningarna till att denna myt är så vanlig kan vara många, men kanske tror folk att ”det där kan väl vem som helst göra”. Och visst, vem som helst med talang och erfarenhet kan bli framgångsrik inom branschen – så helt fel är det inte!

Myt 2: Det är omöjligt att göra karriär

Ytterligare en myt som folk tror på när det kommer till grafisk design, är att det skulle vara svårt att tjäna pengar på jobbet. Så är verkligen inte fallet. Marknaden är stor och lönerna kan ofta vara riktigt höga i denna bransch.

Man kan alltså mycket väl ta sig in på marknaden och börja tjäna ganska bra pengar, och det med en gång. Dessutom kan man med tiden höja sitt arvode eller sin lön, allteftersom man får större erfarenhet och mer betydande kunder.

Myt 3: Allting görs av en dator

Ytterligare en fördom om grafisk design är att det skulle vara överflödigt att anställa någon för att göra jobbet, eftersom allting sköts av en dator. Så är det naturligtvis inte, utan det behövs en kreativ och kunnig människa för att utföra ett bra jobb.

Denna myt kommer möjligen av att du som grafisk formgivare behöver en dator som verktyg. Men det krävs fortfarande att någon som har kunskap sitter bakom skärmen och styr processen och kan använda verktygen som finns i programmen såsom Photoshop eller Adobe Design.

Myt 4: Det går snabbt

En annan myt är att det alltid skulle gå väldigt snabbt. Så är det inte; ett resultat som ser enkelt ut har ofta arbetats på länge, eftersom enkelhet många gånger kan vara ett resultat av ett väl utfört arbete i denna bransch.

Myt 5: Grafiska formgivning kommer att tas över av datorer

Det är möjligt att datorer kommer att få en ännu större roll i framtiden inom denna bransch, men ännu dröjer det länge innan grafiska formgivare blir överflödiga. Designen är till för människor, och det krävs en människa för att skapa den.

Myt 6: Grafisk design är en övergående trend

Även om grafisk design är ett yrke som låter modernt, både till namn och när man tänker på antalet som arbetar inom branschen, så har den funnits sedan en relativt lång tid tillbaka. Numera används förstås modernare verktyg och hjälpmedel för skapandet.

Sammanfattning

Det finns massor av myter som florerar när det kommer till grafisk design och som med alla myter, är alla falska. Grafisk design är varken enkelt, snabbt eller omöjligt att göra karriär inom. Det är heller inte en övergående trend eller överflödigt yrke.

You may also like...